Senior hond

Ouderdom is geen ziekte, maar komt vaak met gebreken.

Vul dit formulier in en ontdek of u beter even kunt overleggen met uw dierenarts.

Weet u dat honden net als mensen last kunnen krijgen van veranderingen in hun lichaam als ze ouder worden? Ons streven is om dieren gezond oud te laten worden. Daarom is het belangrijk om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen (dus voordat een dier al heel ziek is). Hoe eerder problemen gezien worden, hoe eerder er een behandeling ingesteld kan worden.

In de loop van een hondenleven veroudert het lichaam. De snelheid van dit proces verschilt per hond en ras. Grote honden worden gemiddeld minder oud dan kleinere rassen. We praten over een senior als uw hond 75-80 procent van de verwachte levensduur bereikt heeft. Heel grote rassen zijn met 8 jaar echt oud, kleine rassen kunnen wel ouder dan 13 jaar worden.

Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren. Ook kan een hond onzindelijk worden, ’s nachts onrustig zijn, gedesoriënteerd raken, een verminderd bewustzijn hebben, minder contact en interesse in de omgeving hebben, u soms niet meer herkennen of sneller schrikken bij bijvoorbeeld onverwachtse benadering of aanrakingen.

Daarnaast kan een oudere hond soms moeizamer lopen. Door minder beweging kan uw hond dikker worden en kunnen de nagels minder slijten. Het moeizame en soms pijnlijke lopen kan leiden tot het scheef groeien van de nagels. Ook kan een oudere hond meer drinken of moeite hebben met plassen. Dit kan in eerste instantie onopgemerkt blijven en tegen de tijd dat dit, bij bijvoorbeeld een nierkwaal, duidelijk tot uiting komt, al vergevorderd zijn.

In veel gevallen kan speciale voeding en/of medicijnen een uitkomst bieden. Er is geen medicijn wat het verouderingsproces kan voorkomen, genezen of vertragen, maar we kunnen vaak wel het functioneren verbeteren. Voorkomen is beter dan genezen. Als u vindt dat uw hond een of meer van bovengenoemde symptomen vertoont kunt u uw hond door de dierenarts laten onderzoeken. Hierbij wordt een grondig algemeen onderzoek uitgevoerd. Daarnaast kan bloed- en urineonderzoek gedaan om de organen te controleren. Dit onderzoek wordt direct in ons laboratorium uitgevoerd, zodat u kunt wachten op de uitslag. Wij testen in dit onderzoek de nierfunctie, de leverenzymen, het suikergehalte en het eiwitgehalte. Deze kunnen bij vele ziektes afwijkend zijn.

Indien u één van onderstaande zinnen met ja beantwoordt is het verstandig een afspraak met uw dierenarts te maken. Vul eerst uw naam, naam van u hond en e-mailadres / adres in.

Velden met (*) zijn verplicht.

 

Mijn hond...

Klik aan wat van toepassing is (meerdere antwoorden mogelijk)

Veiligheidsvraag