Senior kat

Ouderdom is geen ziekte, maar komt vaak met gebreken

Vul dit formulier in en ontdek of u beter even kunt overleggen met uw dierenarts.

Weet u dat katten net als mensen last kunnen krijgen van veranderingen in hun lichaam als ze ouder worden? Ons streven is om dieren gezond oud te laten worden. Daarom is het belangrijk om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen (dus voordat een dier al heel ziek is). Hoe eerder problemen gezien worden, hoe eerder er een behandeling ingesteld kan worden.

In de loop van een kattenleven veroudert het lichaam. Voor de meeste katten geldt dat ze rond 7-8 jaar middelbaar van leeftijd zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen verouderingsprocessen bepaalde organen gaan aantasten, waardoor deze organen minder goed kunnen gaan werken. Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van ziektes (zoals suikerziekte en nierfalen) sterk toe. Het is erg moeilijk om het verschil tussen “alleen ouderdom” en een beginnende ziekte te maken. Zeker voor u als eigenaar. Slaapt uw kat veel door ouderdom of door een beginnende ziekte? De meeste ziektesymptomen beginnen sluipend en het is dan ook erg moeilijk om subtiele verschillen te zien als u de kat dag in dag uit ziet. Ook kan een oudere kat meer drinken of moeite hebben met plassen. Dit kan in eerste instantie onopgemerkt blijven en tegen de tijd dat dit, bij bijvoorbeeld een nierkwaal, duidelijk tot uiting komt, al vergevorderd zijn.

Om eventuele ziekteprocessen in een zo vroeg mogelijk stadium proberen te onderkennen en zo spoedig mogelijk te kunnen beginnen met behandeling, hebben wij het seniorenconsult, speciaal bedoeld voor katten van 11 jaar en ouder. Daarnaast kan een oudere kat soms moeizamer lopen of minder goed springen. Door minder beweging kan uw kat dikker worden en kunnen de nagels minder slijten. Het moeizame en soms pijnlijke lopen kan leiden tot het scheef groeien van de nagels.

In veel gevallen kunnen speciale voeding en/of medicijnen een uitkomst bieden. Er is geen medicijn wat het verouderingsproces kan voorkomen, genezen of vertragen, maar we kunnen vaak wel het functioneren van het dier verbeteren. Voorkomen is beter dan genezen. Als u vindt dat uw kat een of meer van bovengenoemde symptomen vertoont kunt u uw kat door de dierenarts laten onderzoeken. Hierbij wordt een grondig algemeen onderzoek uitgevoerd. Daarnaast kan bloed- en urineonderzoek gedaan om de organen te controleren. Dit onderzoek wordt direct in ons laboratorium uitgevoerd, zodat u kunt wachten op de uitslag. Wij testen in dit onderzoek de nierfunctie, de leverenzymen, het suikergehalte en het eiwitgehalte. Deze kunnen bij vele ziektes afwijkend zijn.

Indien een of meerdere symptomen van toepassing zijn op uw kat, is het verstandig om met uw dierenarts / de assistente te overleggen.

Velden met (*) zijn verplicht.

 

Mijn kat...

Klik aan wat van toepassing is (meerdere antwoorden mogelijk)

Veiligheidsvraag