Hond wassen

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Er wordt wel eens beweerd dat wassen, of in het algemeen water, niet goed is voor de hondenvacht. Echter, ook in de natuur worden wilde dieren nat door regen of door zwemmen. Water kan dus niet schadelijk zijn, maar zoals altijd is “teveel” niet goed. Zo vaak wassen als wij mensen doen, is zeker niet aan te bevelen. De vacht van uw hond moet enigszins vettig aanvoelen. Deze vettigheid komt door talg en dit beschermt de vacht. Vettig aanvoelen betekent dus niet dat uw hond vies is!

Uw hond wassen kan dus echt geen kwaad, maar houdt het bij een paar keer per jaar. De frequentie van wassen verschilt per type hond. Kortharige honden hoeven slechts twee tot drie keer per jaar te worden gewassen. Kortharige honden zijn namelijk behoorlijk zelfreinigend. Wanneer de hond zich uitschudt, zullen stof en vuil grotendeels uit de vacht verdwijnen. Door uw hond te borstelen verdwijnt er ook veel vuil; uw kortharige hond hoeft dus niet gelijk in bad.

Langharige honden houden veel meer vuil vast in hun vacht. Zeker jachthonden die nog wel eens de  vieze sloot opzoeken. Daarom moeten zij regelmatig worden geborsteld en mogen ze vaker in bad. Het advies is ongeveer vier tot zes keer per jaar. Puppy’s wassen bevelen we niet aan: de vacht heeft het niet nodig en een puppy kan snel gestrest zijn. Borstel ze voorzichtig of wrijf ze met een handdoek schoon. Dat zal uw puppy heerlijk vinden en het is ook goed voor de binding tussen u en de pup!

In alle gevallen geldt: gebruik bij het wassen van uw hond nooit gewone (mensen) shampoo. Ook geen babyshampoo, al is deze geschikt voor de zachtste babyhuid. De hondenhuid en de mensenhuid hebben namelijk een verschillende zuurgraad. Gebruik daarom altijd een speciale hondenshampoo. Deze heeft de juiste zuurgraad, passend bij de huid en vacht van uw hond.

Honden wassen vraagt wat voorbereiding. Het is slim uw hond nog even te borstelen vóór het badderen, daarmee verdwijnen de laatste losse haren en het grove vuil. Zorg dat alle benodigdheden klaar liggen. Pas op dat uw hond niet kan uitglijden en dat er geen water en shampoo in de oren, ogen en neus van uw hond komen. Droog uw maatje lekker af met een handdoek of gebruik een warme föhn. Vaak zijn honden rustiger bij een ervaren hondentrimmer. Dus als het wassen van uw hond niet echt een feestje is, is het slim (en heerlijk!) uw hond in de hondensalon te laten wassen.