Chemische castratie

Chemische castratie, wat is het precies?

Laat ik mijn hond castreren of niet? Een keuze die niet makkelijk is want, wat doet het met het gedrag van uw hond? Of, ondervindt de hond hiervan pijn en is dat het allemaal wel waard? Elke hondenbezitter laat z’n reu niet zómaar castreren, daar moet een goede reden voor zijn. Gelukkig is er tegenwoordig een vorm van tijdelijke castratie.

Tot voor kort kon men een castratie niet even ‘uitproberen’; castratie was altijd een chirurgische ingreep en daarmee ook altijd een permanente ingreep. Tegenwoordig bestaat er naast de traditionele (permanente) vorm van castratie, ook een andere methode: chemische castratie. Hoewel de term best akelig in de oren klinkt, is de methode diervriendelijk. De dierenarts brengt een chemische stof in waarmee (tijdelijk) de werking van het hormoon testosteron wordt onderdrukt. Zonder testosteron wordt de aanmaak van nieuwe spermacellen geremd en het libido (de ‘geslachtsdrift’) onderdrukt. Hoewel het effect hetzelfde is als bij traditionele castratie, is er dus een groot verschil. Chemische castratie is niet blijvend; zodra de chemische stof is uitgewerkt, is bij de reu weer alles zoals het was.

Voordelen van chemische castratie
Bij een chemische castratie wordt uw reu dus tijdelijk gecastreerd. De dierenarts zou hiervoor kunnen kiezen in het geval van prostaatproblemen of bij ontstekingen aan de voorhuid. Omdat veel reuen na een permanente castratie een “ander gedrag” vertonen, is chemische castratie ook een prima methode om uit te vinden of een reu bij permanente castratie mogelijk probleemgedrag zal gaan vertonen. Uitsluiten kun je het nooit, maar wanneer er zich na een tijdelijke (chemische) castratie geen probleemgedrag voordoet, dan is het zeer waarschijnlijk dat er ook geen problemen ontstaan na een permanente castratie.

één methode is een implantaat. Beter gezegd, een oplosbare chip. De dierenarts plaatst door middel van een injectienaald de chip onder de huid van de hond. Deze chip zal langzaam oplossen en daarmee de chemische stof afgeven die de werking van testosteron onderdrukt. De exacte duur van de onvruchtbaarheid is per reu verschillend, maar de castratie kan tot één jaar effectief zijn. Als de chip is uitgewerkt zal de testosteronconcentratie langzaam stijgen en komt de vruchtbaarheid weer langzaam terug.

Maak gerust een afspraak en kom langs. We bespreken dan de mogelijkheden in uw specifieke geval rustig door en we zullen u adviseren welke vorm van castratie bij uw reu de beste optie is.