Reptielen en amfibieën

Reptielen en amfibieën steeds vaker als huisdier

Reptielen en amfibieën worden steeds populairder. Vroeger waren ze alleen te zien in een dierentuin, tegenwoordig worden ze steeds vaker als huisdier gehouden. Deze bijzondere wezens, ook vaak terrariumdieren genoemd, zijn ontzettend interessant om naar te kijken. Hun leefgebied, het terrarium, is een hobby op zich; echte liefhebbers besteden veel tijd aan de inrichting ervan. Hoe natuurlijker het terrarium, hoe mooier de reptiel of amfibie erin uitkomt, is dan de gedachte. Eigenlijk is dat ook logisch, want het zijn vooral echte kijkdieren; geen dieren om op te pakken!

Er zijn veel soorten reptielen en amfibieën. Tot deze grote groep dieren behoren slangen, schildpadden, hagedissen, kikkers, padden en salamanders. We hoeven hier niet uit te leggen dat het houden van slangen een heel andere aanpak vraagt dan het houden van schildpadden of kikkers. Het is belangrijk om bij de aanschaf van één of meerdere terrariumdieren weloverwogen te werk te gaan. Een reptiel of amfibie aanschaffen begint altijd bij de selectie van een gerenommeerd verkoopadres.

Eén ding hebben alle reptielen en amfibieën gemeen: ze zijn bijzonder en verrassend mooi om te zien. Het is de uitdaging om veel kennis te vergaren over de herkomst en het leefgedrag van de dieren. Dan kan het terrarium optimaal worden ingericht zodat het dier zich volkomen thuis voelt. Als de levensomstandigheden ideaal zijn en het natuurlijke gedrag vertoond kan worden, bestaat de kans dat de dieren gaan paren en dat ze voor nakomelingen gaan zorgen.

Terrariumdieren zijn niet te vergelijken met een hond of kat. U kunt ze niet aaien of knuffelen en eigenlijk moeten ze niet uit hun leefomgeving worden gehaald. Het houden van reptielen en amfibieën betekent investeren; alleen met de juiste kennis, het beste voer en een goede inrichting van het terrarium kunnen reptielen en amfibieën gezond leven en lang gehouden worden. Vindt u het eng om levende voedseldieren te voeren? Dan is deze hobby niets voor u! Dit en andere zaken zult u van te voren moeten afgewegen.

Zorg dat u goed voorbereid bent om een weloverwogen keuze te maken. Alleen dan zult u optimaal kunnen genieten van een terrariumdier.